Η τροφή αποτελεί βασική πηγή των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία αλλά και τα θερμιδογόνα συστατικά της τροφής όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη στη σωστή αναλογία και ποσότητα, αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στις διάφορες παθήσεις.
Με την έννοια υπερτροφή ή superfood εννοούμε το τρόφιμο εκείνο, το οποίο σε σχετικά μικρή ποσότητα αποδίδει υψηλά ποσά ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και δράσεων. Οι καλύτερες υπερτροφές είναι οι παρακάτω:
- Το μπρόκολο, το σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: πλούσια σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, το φολικό οξύ, σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, και το μαγνήσιο αλλά και σε φυτικές ίνες. Προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και διατηρούν την υγεία του εντέρου.
- Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και ο τόνος: αποτελούν φυσική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, προλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, προστατεύουν τις αρθρώσεις, ενισχύουν την μνήμη και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
- Το ελαιόλαδο: περιέχει μονοακόρεστα λίπη και βιταμίνη Ε. Είναι αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό τρόφιμο, μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια: αποδίδουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Ρυθμίζουν τον κορεσμό, αποδίδουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
- Τα όσπρια και η σόγια: αποτελούν μια καλή φυτική πηγή πρωτεϊνης και φυτικών ινών. Ρυθμίζουν την πέψη, ενώ προστατεύουν από τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Φρούτα όπως το ρόδι, το βατόμουρο, το μύρτιλλο και τα κράνα: αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, το ουροποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ δρουν και αντικαρκινικά.
- Το τσάι και ειδικά το πράσινο: αποδίδει αντιοξειδωτικές κατεχίνες, οι οποίες προστατεύουν τις αρτηρίες, και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.
- Το σκόρδο: το οποίο περιέχει αλισίνη που είναι ισχυρό αντιμικροβιακό, προστατεύει από μολύνσεις, ενώ ρυθμίζει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
Η καθημερινή κατανάλωση υπετροφών στη σωστή ποιότητα αποτελεί ένα βήμα για σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και για την πρόληψη πολλών νοσημάτων.