Με τον όρο διατροφικά συμπληρώματα εννοούμε τα βρώσιμα προϊόντα εκείνα που παρασκευάζονται από μια ή περισσότερες θρεπτικές ουσίες, και που συμπληρώνουν την διατροφή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βιταμίνες, άλατα, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες και προϊόντα αυτών. Τα τελευταία χρόνια διατίθενται στην αγορά πληθώρα διατροφικών συμπληρωμάτων σε διάφορες μορφές και δοσολογίες. Τρία από τα νεότερα και πολλά υποσχόμενα συμπληρώματα διατροφής που χαρακτηρίζονται και σαν «superfoods» είναι το ιπποφαές, η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα.
Το ιπποφαές περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες. Προσφέρει στον οργανισμό:
Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
-Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
-Ρύθμιση του μεταβολισμού.
-Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
-Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
-Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος.
-Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
-Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
-Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
-Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο. Είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο, αφού περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα και περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα εύπεπτη. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.
Οι λόγοι για να επιλέξετε να την εντάξετε στη διατροφή σας είναι οι ακόλουθοι:
Aποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη φυτική τροφή, με περιεκτικότητα 55-70%.
Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες, για παράδειγμα μια δόση των 5 γρ. αποδίδουν 14,5 θερμίδες. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη ενώ έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι. Eίναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη A (β-καροτένιο) και ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών B12 και E. Ειδικά η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, που βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, καθιστά τη σπιρουλίνα ιδανική πηγή πρόσληψης Β12 για χορτοφάγους.
Οι δράσεις της είναι πολλές και αφορούν πολλά οργανικά συστήματα. Tα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, β-καροτένιο και ορισμένες πολυφαινόλες) δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης. Tα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Eρευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η χλωρέλλα είναι ένα βρώσιμο άλγος που ευδοκιμεί σε νερό, το οποίο περιέχει τεράστια ποσότητα διαθέσιμη χλωροφύλλης. Επίσης, περιέχει πρωτεΐνη (περίπου 58%), υδατάνθρακες, όλες τις βιταμίνες Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, αμινοξέα, και σπάνια ιχνομέταλλα. Ουσιαστικά είναι μία ολοκληρωμένη τροφή. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη Β12 από το ήπαρ, καθώς και σημαντικές ποσότητες β-καροτίνης. Η χλωροφύλλη της χλωρέλλας μπορεί να επιταχύνει την κάθαρση του αίματος. Η χλωρέλλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε RNA και DNA, και έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μελέτες αναφέρουν ότι η χλωρέλλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για ανθρώπους που επιλέγουν ή που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας.
Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της χλωρέλλας, συμπεριλαμβανομένων της αποτοξίνωσης από διοξίνες, της θεραπείας από έκθεση σε ακτινοβολία, και της ικανότητας να μειώσει την υψηλή πίεση, να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του πλάσματος, να επιταχύνει την επούλωση πληγών, και να ενισχύσει τις ανοσοποιητικές λειτουργίες.
Συγκρινόμενη με άλλες τροφές ανά γραμμάριο βάρους είναι από τις πιο συμπυκνωμένες σε θρεπτικά συστατικά, περιέχοντας βασικές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεϊνες, νουκλεϊκά οξέα και πολλά ακόμη στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας όπως ο σίδηρος.
Η Χλωρέλλα είναι μία αλκαλική τροφή η οποία όχι μόνο ισοσταθμίζει την υπεροξύτητα πολλών επεξεργασμένων τροφών, αλλά επίσης αυξάνει το επίπεδο ph του σώματος προς την αλκαλική πλευρά της κλίμακας, με αποτέλεσμα να βοηθάει σημαντικά στις μεταβολικές διεργασίες.Περιέχει άφθονα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι των ελευθέρων ριζών και ενός μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών και διατροφικών μολυντών.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό προκειμένου να σας καθορίσει εάν πραγματικά χρειάζεστε την λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος, ποιο είναι το σκεύασμα/δραστική ουσία που ενδείκνυται για εσάς και ποια θα πρέπει να είναι η δοσολογία και η διάρκεια χρήσης του. Η σύσταση από ειδικό και η ορθολογική χρήση θα προλάβει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από υπερκατανάλωση.