Μερίδα φαγητού και αδυνάτισμα

Λογότυπο

Οι συνιστώσες της ισορροπημένης και σωστής διατροφής είναι η ποιότητα και η ποσότητα. Η μείωση της ποσότητας αποτελεί έναν δημοφιλή τρόπο μείωσης του σωματικού βάρους καθώς συνεπάγεται και μείωση των θερμίδων που τρώει το άτομο.

Όμως τι σημαίνει μια μερίδα; Τις τελευταίες δεκαετίες το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνουμε έχει διπλασιαστεί με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση βάρους μεταξύ των ενηλίκων αλλά και των παιδιών στη χώρα μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια κατανάλωση επιπλέον 200 θερμίδων καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους κατά 10 κιλά σε ένα χρόνο. Εκτός από τις μερίδες αυτές κάθε αυτές έχει αυξηθεί και το μέγεθος των σκευών σερβιρίσματος των φαγητών, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται διπλή και τριπλή ποσότητα φαγητού. Επίσης στα τρόφιμα αλλά και τα ροφήματα που προσφέρονται εκτός σπιτιού, οι μεγαλύτερες μερίδες προσφέρονται σε περισσότερο ελκυστικές τιμές και παρασύρουν έτσι τους καταναλωτές ώστε να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής/ροφήματος. Μια συσκευασία τροφίμου ή φαγητού δεν αντιστοιχεί απαραίτητα και σε μια μερίδα.

Αυτό είναι αρκετό για να αντιληφθούμε ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με την ποσότητα των τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο, ώστε να ακολουθεί τα πρότυπα της σωστής διατροφής, αποφεύγοντας την κατανάλωση περιττών θερμίδων.

Η ελληνική νομοθεσία έχει ορίσει τις ποσότητες των τροφίμων και των μαγειρεμένων φαγητών που αντιστοιχούν σε μια μερίδα εστιατορίου. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί στην νομοθεσία είναι ο χαρακτηρισμός «τουλάχιστον» στα γραμμάρια των μερίδων, πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να είναι και διπλάσια από την προτεινόμενη.

Πιο συγκεκριμένα μια μερίδα εστιατορίου αντιστοιχεί σε:
Κρέατα, ψάρι, πουλερικά, εντόσθια γενικά ψητά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευής, γραμ.125, τουλάχιστον.
Μακαρόνια μαγειρεμένα χωρίς σάλτσα ή ρύζι πιλάφι, γραμ. 220, τουλάχιστον
Ντολμάδες χωρίς σάλτσα, γραμ. 175, τουλάχιστον.
Κεφτέδες χωρίς σάλτσα, γραμ. 140, τουλάχιστον.
Παστίτσιο και μουσακάς, γραμ. 195, τουλάχιστον.
Πατάτες γιαχνί, φούρνου και βραστές, φασολάκια φρέσκα γιαχνί, κολοκυθοπατάτες φούρνου ή γιαχνί, μελιτζάνες γιαχνί, κάθε είδους λαχανικά γιαχνί και τα ίδια φαγητά, που παρασκευάζονται με βούτυρο, γραμ. 255, τουλάχιστον.
Ντομάτες γεμιστές, κολοκυθάκια γεμιστά, πιπεριές γεμιστές και μελιτζάνες γεμιστές, γραμ. 225, τουλάχιστον.
Όσπρια ξηρά σούπα με ανάλογο ζωμό και μαγειρίτσα, γραμ. 350, τουλάχιστον.
Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, γραμ. 125, τουλάχιστον.
Χόρτα μαγειρεμένα και σαλάτες βραστές, γενικά, γραμ. 190, τουλάχιστον.
Σαλάτες ωμές γενικά, γραμ. 145, τουλάχιστον.
Ταραμοσαλάτα και σαλάτα ρωσική, γραμ. 125, τουλάχιστον.
Τυρί φέτα, γραμ. 65, τουλάχιστον
Τυρί σκληρό (κασέρι, κεφαλοτύρι κ.λ.π.), γραμ. 55, τουλάχιστον.
Ελιές, γραμ. 80, τουλάχιστον.
Καρπούζι, πεπόνι (μερίδα), γραμ. 570, τουλάχιστον
Σταφύλια, γραμ. 320, τουλάχιστον.
Βερίκοκα, γραμ. 190 τουλάχιστον.
Κεράσια, γραμ. 160, τουλάχιστον.
Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα κατά μέγεθος και βάρος γραμ. 190, τουλάχιστον.
Ζύθος με το ποτήρι, γραμ. 220, τουλάχιστον.

Πρόσφατα αναπτύχθηκε ένας οπτικός οδηγός μερίδων για όλες τις κατηγορίες των τροφίμων. Βοηθάει στο να κατανοήσουμε πρακτικά σε τι ποσότητα αντιστοιχεί μια μερίδα αλλά και να τις εφαρμόσουμε στην πράξη.

Εγνατία 100, 1ος Όροφος
546 23 Θεσσαλονίκη (Γωνία Αγ. Σοφίας)
τηλ: +30 2310 221 150
e-mail: dieta100@otenet.gr
Πολιτική Απορρήτου
© 2024 Ιατρικό Κέντρο Βελονισμού. All Rights Reserved.
Development by