Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η δίαιτα αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την απώλεια βάρους. Στο παρελθόν έχουν προταθεί δίαιτες χαμηλών θερμίδων, που όμως προσφέρουν διαφορετικές ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Για παράδειγμα η δίαιτα Άτκινς αποδίδει αυξημένη πρωτεΐνη και χαμηλούς υδατάνθρακες στην διατροφή του ατόμου, όπως και η δίαιτα Ζώνης. Ποια δίαιτα τελικά είναι η πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους; Ποια συστατικά της τροφής πρέπει να μειώσουμε ή να αυξήσουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο ώστε να χάσουμε κιλά;
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη στην Επιστημονική Επιθεώρηση New England Journal Of Medicine, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων υποθερμιδικών διαιτητικών σχημάτων. Μελετήθηκαν 800 παχύσαρκα ενήλικα άτομα για δύο χρόνια. Δόθηκαν και μελετήθηκαν τέσσερα υποθερμιδικά διαιτολόγια: με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και τέλος ένα διατροφικό σχήμα κοντά στη μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Όλες οι δίαιτες απέδιδαν τις ίδιες θερμίδες και περιείχαν παρόμοια τρόφιμα.
Βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες έχασαν τα ίδια κιλά ανεξάρτητα από το είδος της δίαιτας που ακολούθησαν. Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού ήταν επίσης παρόμοιο μεταξύ των συμμετεχόντων. Όλες οι δίαιτες βελτίωσαν τους δείκτες υγείας όπως για παράδειγμα τα λιπίδια του αίματος. Ο βαθμός συμμόρφωσης στις επιμέρους δίαιτες είχε άμεση συσχέτιση με τον ρυθμό απώλειας βάρους.
Η μείωση των θερμίδων στην καθημερινή δίαιτα οδηγεί σε απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Συνεπώς ο σχεδιασμός ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου στα μέτρα του κάθε ατόμου είναι το μυστικό για αποτελεσματική απώλεια βάρους. Επίσης το χάσιμο των κιλών είναι αυτό που θα βοηθήσει τα άτομα στο να μην εγκαταλείψουν μια προσπάθεια αδυνατίσματος.