Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Ιωάννης Κωνσταντινίδης και ο ακτινοθεραπευτής Ηλίας Κωνσταντινίδης διατηρούν μαζί το Ιατρικό Κέντρο Βελονισμού και LASER στην Εγνατία 100, περίπου γωνία Αγίας Σοφίας. Το κέντρο μας υφίσταται από το 1981 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ασχολείται με όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις και όχι μόνο.
Φέρτε τις ακτινογραφίες και τις μαγνητικές τομογραφίες μαζί σας όσο παλιές και να είναι σε ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης και θα πάρετε όλες τις απαντήσεις. Τελικά στο σπίτι σας θα αποφασίσετε για το τι θα κάνετε ή όχι στη συνέχεια.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 22 11 50 και 2310 283 509
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε μας και στο site μας: www.orthopaidikos.info
Τον ορθοπαιδικό ή ορθοπεδικό βελονισμό τον χωρίζουμε σε δύο μεγάλα κεφάλαια.
Α΄: Σπονδυλική στήλη,
Β΄: Αρθρώσεις άκρων σώματος.
Το ένα λοιπόν κεφάλαιο ασχολείται με τα επί μέρους προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, στην οποία συμμετέχουν, οι σπόνδυλοι, οι δίσκοι και οι αρθρώσεις της Σ.Σ., καθώς και τα αγγεία και τα νεύρα αυτής. Επίσης κεντρικό ρόλο στην προσπάθειά μας για αποτελεσματική και αιτιολογική θεραπεία, παίζουν οι ραχιαίοι μύες, που κινούν και προστατεύουν τη σπονδυλική στήλη.
Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο ασχολείται με τις αρθρώσεις των άκρων του σώματος, που χωρίς καλή λειτουργία αυτών, ο άνθρωπος νοιώθει και είναι μισοανάπηρος. Γι’ αυτό καλό είναι να μελετήσετε και τα δύο αυτά κεφάλαια.
Χωρίς καλό στηρικτικό σύστημα η υγεία του ανθρώπου παραπαίει!
Η επιστημονική γνώση, η εμπειρία μας και οι επιστημονικές τεχνικές δε φαίνονται σ’αυτό το απλό και λιτό κείμενο, αλλά στο πεδίο της ιατρικής πράξης και επί των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων.
Α1: Αυχενικό σύνδρομο
Α2: Μεσοπλεύριος νευραλγία
Α3: Ψύξεις
Α4: Οσφυαλγία – Ισχυαλγία
Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο ή απλά αυχενικό εννοούμε μία σύνθετη συμπτωματολογία από τον αυχένα, από το πίσω μέρος της κεφαλής, από την περιοχή που επεκτείνεται από τον αυχένα μέχρι τους ώμους, από τους ώμους, τα μπράτσα, τους αγκώνες ή και μέχρι τα δάκτυλα των χεριών.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στον αυχένα και στην πέριξ περιοχή. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα ζάλη, ίλιγγοι μέχρι και εμβοές. Τέλος μπορεί να εμφανιστούν και μουδιάσματα στα δάκτυλα, που προέρχονται από τις πληγωμένες ρίζες των νεύρων στον αυχένα ή στο αυχενικό πλέγμα και καταφθάνουν στα χέρια μέσω των τριών νεύρων των άνω άκρων. Το αυχενικό σύνδρομο θεωρείται δυσεπίλυτο ή «άλυτο» πρόβλημα και απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ειδικότερα σήμερα με το πολύωρο σκύψιμο μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου είναι οι κήλες των μεσοσπονδυλίων δίσκων ή οι προβολές αυτών, οι οποίες φαίνονται καθαρά στη μαγνητική τομογραφία, η σπονδυλαρθρίτιδα, τα οπίσθια οστεόφυτα, οι ψύξεις της πλάτης και το άγχος που επιφέρουν ασυντόνιστη σύσπαση μυϊκών ομάδων της ράχης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ριζών της σπονδυλικής στήλης, λόγω αλλαγής της θέσης της σπονδυλικής στήλης και της συνεχούς τριβής των ριζών των νεύρων πάνω στα παραπάνω σκληρά μόρια.
Όπως καταλαβαίνετε, αναφερόμαστε συνοπτικά στα μυοσκελετικά θέματα. Υπάρχουν όμως επιμέρους πολλές άλλες πτυχές. Για παράδειγμα στον αυχένα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς και αυτό είναι η λεγόμενη ινιακή νευραλγία.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Στόχος του βελονισμού είναι η υποχώρηση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων από την πάσχουσα περιοχή. Επίσης η επαναφορά της φυσιολογικής κίνησης του αυχένος και της κεφαλής στα προ της πάθησης επίπεδα.
Ένας πετυχημένος βελονισμός επιφέρει φυσική αποσυμπίεση ριζών νεύρων με την επαναφορά της φυσιολογικής συστολής και διαστολής των εμπλεκομένων μυών, λόγω ειδικού βελονισμού των λεγομένων Trigger Points . Επίσης με ειδικά σημεία βελονισμού επιτυγχάνεται η υποχώρηση της τοπικής φλεγμονής. Ακόμα με σύμμαχο τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο νευρικό σύστημα επιτυγχάνουμε να ανοίξουν οι κρουνοί της μικροκυκλοφορίας, ώστε χρήσιμες μικρουσίες διατροφής και επούλωσης να φτάσουν στην περιοχή. Δηλαδή αφυπνίζουμε τον οργανισμό και όλους τους θαυμαστούς μηχανισμούς αυτοϊασης.
Αξίζει λοιπόν να κλείσετε ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης, φέρνοντας μαζί σας τις ακτινογραφίες σας και ό,τι άλλο έχετε, όσο παλιό και να είναι.
Οι σπονδυλοβασικές αρτηρίες ανεβάζουν αίμα στον εγκέφαλο και μάλιστα στον οπίσθιο εγκεφαλικό βόθρο, δηλαδή αιματώνουν τον εγκέφαλο από το έσω ους και πίσω (γέφυρα, παρεγγεφαλίδα, κτλ.). Ένας εγκάρσιος κλάδος αυτής της αρτηρίας αιματώνει το έσω ους (λαβύρινθος, αιθουσαίοι πυρήνες).
Η σπονδυλική αρτηρία περνά μέσα από οστέϊνους σωλήνες, εκατέρωθεν από το σπονδυλικό σωλήνα που εμπεριέχει το νωτιαίο μυελό του αυχένος. Αυτό γίνεται, γιατί έχει ευθύνη αιματικής άρδευσης ριζών νεύρων και του νωτιαίου μυελού στο ίδιο ύψος, με κλάδους αυτής (πρόσθια νωτιαία και ριζικές αρτηρίες).
Όταν έχουμε αυχενικό σύνδρομο με κήλες και μυϊκές συσπάσεις κάνει σπασμό, κάπου κάπου και η σπονδυλοβασική αρτηρία. Αυτή η κατάσταση μειώνει την εύρυθμη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, προς τις ρίζες του νωταίου μυελού, αλλά και προς το έσω ους. Τότε μπορούν να εμφανισθούν ίλιγγοι, ζάλη, αστάθεια μέχρι ισχαιμική αυχενική μυελοπάθεια ή έμφρακτο, όπως και άλλα συμπτώματα. Ο εγκέφαλος λειτουργεί, όπως μία μπαταρία, γιατί αν δεν τραφεί, μπορεί με τον καιρό να συρρικνωθεί. Η συρρίκνωση μπορεί να επιφέρει άνοια σε μεγάλη ηλικία. Επίσης παρατηρήσαμε μία σχέση καρδιακής λειτουργίας και αυχένος, η οποία πρέπει να διερευνηθεί. Επομένως ο βελονισμός είναι σωτήριος σε τέτοιες περιπτώσεις και αποκαθιστά τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, αφού επηρεάζει το εύρος της σπονδυλοβασικής αρτηρίας. Άλλωστε αυτό είναι αποδεδειγμένο, αφού γνωρίζουμε την δράση του βελονισμού πάνω στην ευρυθμία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για το εύρος της εν λόγω αρτηρίας.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου συμπεριλαμβανομένης της εύρυθμης ροής αίματος προς τη σύστοιχο περιοχή και τον εγκέφαλο. Ο ειδικός, ιατρικός βελονισμός και τα LASER αποκατάστασης είναι μέθοδοι άνευ κινδύνων σε σχέση με οστεοπαθητικούς ή επεμβατικούς χειρισμούς. Εξυπακούεται πως προηγουμένως χρειάζεται ένας ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος και νευρολογική και νευροχειρουργική εξέταση.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η στενή γειτνίαση της σπονδυλικής ή σπονδυλοβασικής αρτηρίας με τους σπονδύλους του αυχένα. Η μία δομή επηρεάζει την άλλη, που πάνε πακέτο. Από τη καλή λειτουργία αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η υγεία μας, όπως φυσικά και από άλλες ζωτικές λειτουργίες. Γι’ αυτό ο άνθρωπος πρέπει να αποτείνεται στους ειδικούς και μάλιστα σε εκείνους που έχουν και γνώση και ευθύνη και αγάπη για τον πλησίον.
Τη σπονδυλική αρτηρία θα τη βρείτε, ως a.vertebralis, η οποία εκφύεται χαμηλά από την υποκλείδια αρτηρία (a.subclavia).
Μετά από όλα αυτά, αναρωτηθείτε, αν είναι θαύμα ή όχι, μία μέθοδος, όπως ο ιατρικός βελονισμός, από έξω από το δέρμα, να επηρεάζει ευμενώς, τόσο σύνθετες λειτουργίες του σώματος!
Έχουμε δώδεκα ζεύγη πλευρών που ξεκινούν από τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και φτάνουν μπροστά μέχρι το στέρνο και δημιουργούν τη θωρακική κοιλότητα, όπου προστατεύονται τα σπουδαία κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας.
Στο κάτω εσωτερικό τμήμα κάθε πλευράς και σε όλο το μήκος αυτής είναι τοποθετημένα μέσα σε εγκοπή, μία φλέβα, μία αρτηρία και ένα μεσοπλεύριο νεύρο. Τα δώδεκα ζεύγη των μεσοπλευρίων νεύρων αρχίζουν από τα πλαϊνά τμήματα της θωρακικής μοίρας του νωτιαίου μυελού, τόσο από την αριστερή, όσο και από τη δεξιά πλευρά. Τα λεπτά νεύρα, όπως και όλα τα άλλα νεύρα, μεταφέρουν ενέργεια, εν είδει ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ουσία πρόκειται για ροή φωτονίων, τα οποία κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς μία φορά. Αυτά είναι απίστευτα μικρά ενεργειακά φωτοσήματα, υπαρκτά στον μικρόκοσμο και όλα μαζί δημιουργούν φως, που δυστυχώς εμείς δεν βλέπουμε. Τα φωτόνια είναι το μεγάλο μυστικό της φύσης και προέρχονται από ηλεκτρόνια της εξωτερικής τροχιάς του ατόμου της ύλης, όταν αυτό προσλάβει από έξω επιπλέον ενέργεια. Γι’ αυτό λέμε πως ο μικρόκοσμος είναι πιο σημαντικός από τον μακρόκοσμο, μέσα στο όλον του υπερκόσμου του σύμπαντος. Και μετά από αυτή την παρένθεση, ας επιστρέψουμε στην απτή πραγματικότητα. Από τον κόσμο των «αοράτων», στον ορατό κόσμο, της ρεαλιστικής πραγματικότητας.
Συνήθως πληγώνονται οι ρίζες των μεσοπλευρίων νεύρων κοντά στο νωτιαίο μυελό, είτε από κήλες των μεσοσπονδυλίων νεύρων ή προβολές αυτών, είτε μετά από τροχαία ή άλλα ατυχήματα. Εάν οι πόνοι περιορίζονται κοντά στη σπονδυλική στήλη, ονομάζονται ριζιτικοί πόνοι, σε αντίθεση με τους πόνους που επεκτείνονται κατά μήκος μίας ή περισσοτέρων πλευρών, που αναφέρονται ως μεσοπλεύριος νευραλγία. Υπάρχει και μία μορφή που οι πόνοι φτάνουν παραστερνικά και πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση για να αποκλεισθεί καρδιακή νόσος. Πρόκειται για το σύνδρομο Tietze ή χονδροπλευρίτιδα, όπου τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι ο πόνος παραστερνικά, και ίσως φλεγμονή και οίδημα.
Οι πόνοι ασφαλώς είναι ισχυροί. Τέλος υπάρχει και η μεθερπητική νευραλγία, η οποία προέρχεται από ένα ιό, τον έρπητα ζωστήρα και τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι θεαματικά μόνο στην οξεία φάση, πριν χρονίσει ο έρπης ζωστήρας και εμφανιστούν λευκές κηλίδες στο δέρμα.
Η συμπτωματολογία της μεσοπλευρίου νευραλγίας είναι συνήθως ισχυρή, με διαξιφιστικό πόνο κατά ώσεις, με αίσθημα καύσους, με υπερευαισθησία τουλάχιστον στην αρχή κατά το άγγιγμα της περιοχής, πανομοιότυπη με αυτήν της ινομυαλγίας.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Φυσικά επιδιώκουμε την απόλυτη ίαση, ώστε η συμπτωματολογία να γίνει μία πικρή και μακρινή ανάμνηση.
Πέραν των άλλων που αναφέραμε στο κεφάλαιο του αυχενικού συνδρόμου, καλό είναι να πούμε εδώ, πως είναι πολλές οι δράσεις του βελονισμού και συμβαίνουν ταυτόχρονα. Κάθε λεπτή βελόνα μίας χρήσεως που εμφυτεύεται στο δέρμα στέλνει ένα μήνυμα στα φλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου και δημιουργεί σ’αυτά «αίσθηση υπεροχής». Ο εγκέφαλος ασχολείται με αυτή τη διέγερση και απαντά ακαριαία με μήνυμα συγκατάθεσης, όπως αποδεικνύεται από τη σύγχρονη βιοκυβερνητική επιστήμη και το πρόβλημα επιλύεται, γρήγορα αν το πετύχαμε στην οξεία φάση ή σιγά σιγά αν έχει χρονίσει. Παράλληλα παράγονται στον εγκέφαλο νευροορμόνες, όπως είναι οι ενδορφίνες, οι εγκεφαλίνες και άλλες σημαντικές ουσίες ίασης.
Η πολυετής εμπειρία, δηλαδή μίας ολόκληρης ζωής, αποδεικνύει πως τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και αξίζει τον κόπο να προστρέξετε. Εδώ θα αναφερθεί το παράδειγμα ενός ταμία τραπέζης. Πριν δεκαπέντε έτη προσήλθε για σπαστική κολίτιδα, φυσικά έγινε τότε καλά. Πριν έξι έτη όμως επανήλθε με συμπτώματα μεσοπλεύριας νευραλγίας. Αφού είχε περάσει από πολλούς ειδικούς ιατρούς και πήρε όλων των ειδών τα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και κορτιζόνη και οι μήνες περνούσαν και κόντευε να απολυθεί από την εργασία του, λόγω αδυναμίας εργασίας, σκέφθηκε και το δικό μας κέντρο.
Στην αρχή ερχόταν μαζί του και η μητέρα του, γιατί αδυνατούσε ο ίδιος να σπρώξει τη βαριά εξώπορτα της πολυκατοικίας μας, στην Εγνατία 100, λόγω αβάστακτου πόνου. Είχε γίνει εύθραυστος!
Όμως το πρόβλημα δεν σταματούσε εκεί. Ήταν αδύνατο να καθίσει σε καρέκλα και να εργαστεί ως ταμίας. Στο κέντρο μας στην αρχή παρέμενε όρθιος, μέχρι να ξαπλώσει στη θεραπευτική κλίνει σε πλάγια θέση, με την πάσχουσα πλευρά προς τα επάνω. Ήταν αδύνατο να καθίσει σε καρέκλα!
Θα έλεγε κανείς, πως ούτε ένα θαύμα θα μπορούσε να τον κάνει καλά. Κι όμως με βελονισμό, με LASER αποκατάστασης 150W ή μερικές φορές με LASER επιφανείας και με διαδερμική ηλεκτροδιέγερση έγινε καλά και μπόρεσε να συνεχίσει την εργασία του. Το κλειδί της επιτυχίας ήταν ο πολύπλευρος ιατρικός βελονισμός, κινεζικός, γαλλικός, ιαπωνικός και αγγλοσαξωνικός.
Στην ουσία οι ψύξεις είναι δυσεπίλυτες καταστάσεις και οι άνθρωποι υποφέρουν υπερβολικά. Η αιτία είναι ο παθογόνος άνεμος, ο οποίος όταν ξεπεράσει την αντίσταση του δέρματος και του υποδορίου ιστού και εισέλθει στο μυϊκό ιστό, δημιουργεί δραματικές μυϊκές συσπάσεις που αλλάζουν τη στατικότητα της σπονδυλικής στήλης και δημιουργούν σωρεία πιεστικών προβλημάτων και τραυματισμών στο ριζιτικό σύστημα του νωτιαίου μυελού. Αλλά και μόνο οι έντονες μυϊκές συσπάσεις αφυπνίζουν κάποια Trigger Points. Η πυροδότηση αυτών προκαλεί έκρηξη πόνου, που ακτινοβολεί σε μια ολόκληρη περιοχή.
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που οι παθογόνος άνεμος εισέλθει και στον εγκέφαλο από τη βάση του κρανίου, από τα σημεία Χ.Κ.20 εκατέρωθεν και από το Du16 της μέσης γραμμής, δημιουργεί συνθήκες «μικροπαγετώνα» στις δομές του εγκεφάλου.Η συμπτωματολογία είναι τότε έντονη με υπερδιέγερση, πόνο, αστάθεια, ζάλη, ιλίγγους και άλλα συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή προσβολής. Ο «παθογόνος» άνεμος είναι μία έκφραση που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Ψύξη μπορεί να προκληθεί και στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα μέχρι και τον λάρυγγα, τόσο από παθογόνο άνεμο, όσο και από παγωμένες τροφές με θερμοκρασία κατάψυξης. Οι πόνοι μοιάζουν με δύο βαριές καταστάσεις με τις οποίες επίσης ασχολούμαστε και αυτές είναι η ινομυαλγία και ο νευροπαθητικός πόνος, όπου ο πόνος είναι τόσο ισχυρός και ο ασθενής τόσο εκνευρισμένος, που μπορεί να σε βρίσει, αν ακουμπήσεις την πλάτη του για να τον εξετάσεις.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Στόχος είναι η προϊούσα μείωση του πόνου και όλων των άλλων συμπτωμάτων. Ο ιατρικός βελονισμός συνδυάζεται με τα LASER επιφανείας ή και με LASER αποκατάστασης, καθώς και με τη θερμοδυναμική θεραπεία. Συνιστάται επίσης η αποφυγή ρευμάτων αέρος με ανοικτό παράθυρο αυτοκινήτου, όπως και κλιματισμού σε χαμηλή σκάλα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη θέαση ανοικτού ψυγείου, τα παγωμένα ντους, κτλ.
Στην αρχή μπορεί να γίνει χρήση και φαρμακευτικής αγωγής, όμως σύντομα δε θα χρειαστεί, λόγω της δράσης του βελονισμού. Τώρα ξέρετε τι να κάνετε σε τέτοιες καταστάσεις!
Λόγω της ορθίας θέσης του ανθρώπου ελλοχεύουν κίνδυνοι κρυφών τραυματισμών. Επομένως είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν από τη μέση τους, από Lubago. Η κακή θέση του ανθρώπου σε καρέκλα ή πολυθρόνα επιδεινώνει την κατάσταση. Οι υπερεκτάσεις των χεριών για το πιάσιμο αντικειμένων που βρίσκονται μακριά και η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος προς τα εμπρός, ωθεί τους μεσοσπονδύλιους δίσκους προς τα πίσω. Η κύρια αιτία της οσφυαλγίας και της ισχυαλγίας είναι οι προβολές των μεσοσπονδύλιων δίσκων ή ακόμα χειρότερα οι δισκοκήλες ή και οι δισκοπάθειες.
Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης απαρτίζεται από πέντε σπονδύλους και πέντε δίσκους, που έχουν δημιουργηθεί για να απορροφούν ενέργεια κατά το τρέξιμο, το πήδημα ή το βάδισμα, ώστε να μην πληγώνονται δύο παρακείμενοι σπόνδυλοι. Πέραν αυτών των αιτιών και τη συνεχή πίεση ριζών νεύρων, έχουμε και την περίπτωση φλεγμονής των μεσοσπονδυλίων αρθρώσεων (σπονδυλαρθρίτιδα), όπως και της φλεγμονής των ιερολαγονίων αρθρώσεων (ιερολαγονίτιδα). Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αρχίζει από τη βάση του κρανίου, στο ύψος του πρώτου αυχενικού σπονδύλου και τελειώνει στο ύψος του τρίτου οσφυϊκού σπονδύλου. Προστατεύεται από ένα οστέϊνο σωλήνα, που λέγεται σπονδυλικός σωλήνας και δημιουργείται από τα λεγόμενα εγκάρσια πέταλα, πίσω από τα σώματα των σπονδύλων. Τέλος ενισχύεται με όρους προστασίας και υψηλής θωράκισης από τη λεγόμενη ακανθώδη απόφυση, που κάθε σπόνδυλος φέρει προς τα πίσω, μετά το σπονδυλικό τρήμα. Για καλύτερη προστασία επίσης ο νωτιαίος μυελός περιβάλλεται από ένα νωτιαίο σάκκο, από μαλακό ινώδη, αλλά συνεκτικό ιστό, που μοιάζει με μακρόστενη, επιμήκη, τρίφυλλη σαμπρέλα ποδηλάτου, υποκίτρινου χρώματος.
Όταν ο νωτιαίος σάκκος και ο νωτιαίος μυελός πιέζονται έντονα και επί πολλά χρόνια από μία κήλη δίσκου, μειώνεται η αιμάτωση της περιοχής με αποτέλεσμα να σαπίζει, ένα μικρό κομμάτι του νωτιαίου μυελού. Αυτή η κατάσταση λέγεται μυελοπάθεια, κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες.
Το ισχιακό νεύρο δημιουργείται από τις ρίζες των νεύρων που εξέρχονται από την οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού και το νεύρο αυτό διακλαδίζεται περαιτέρω μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Η αιτία του πόνου του ισχιακού νεύρου, που μπορεί να φτάσει μέχρι το πέλμα, προέρχεται από πλήγωμα ριζών νεύρων στη μέση. Σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος της μέσης ακτινοβολεί μέχρι τη βουβωνική χώρα και τα γενετικά όργανα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βελονιστεί και η περιοχή της συστοίχου βουβωνικής χώρας.
Στις ήπιες μορφές ισχιαλγίας έχουμε αμβλύ πόνο, καυστική αίσθηση ή και αιμωδίες. Δηλαδή διαταραχή της απτικής αίσθησης, παραισθησία, λόγω περιορισμού ή διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορεί ο ασθενής για καιρό να κοιμηθεί τα βράδυα Αυτό το ακούμε συχνά, στην πρώτη συνέντευξη.
Ο πόνος μπορεί να είναι πίσω ή πλάγια στο μηρό, στη γάμπα και στο πέλμα, όπου πολλοί αναφέρουν , ότι νοιώθουν πως πατούν πάνω σε κάρβουνα. Πρόκειται για νευροπάθεια που οφείλεται στον τραυματισμό ριζών του ισχιακού νεύρου στη μέση και πρέπει να διαφοδιαγνωστεί από άλλες μορφές πολυνευρίτιδας, που οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως είναι π.χ. ο αλκοολισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, κτλ.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Συνήθως τα αποτελέσματα της θεραπείας με το βελονισμό είναι εκπληκτικά. Σταματούν οι πόνοι και οι μόνιμοι μυϊκοί σπασμοί, απελευθερώνεται το σώμα και ο άνθρωπος επιστρέφει προοδευτικά στη φυσιολογική καθημερινή ζωή. Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ασθενών, εκείνοι της γρήγορης ανταπόκρισης και εκείνοι της αργής ανταπόκρισης. Και οι δύο αργά ή γρήγορα γίνονται καλά.
Θα αναφέρουμε τέσσερα παραδείγματα, από χιλιάδες που είχαμε:
Παράδειγμα 1: Πριν από τριάντα έτη εμφανίζεται ένας κύριος με προβλήματα μέσης από την Καστοριά. Σήκωνε βάρη στο δικό του Super Market. Με την πρώτη θεραπεία όπως αναφέρει έγινε τελείως καλά!
Παράδειγμα 2: Σαραγόσα Ισπανίας. Άρης μπάσκετ. Σφαδάζει από πόνους ο Στόγιαν Βράγκοβιτς (Στόϊκο). Μας ειδοποιούν πως ούτε με φορείο θα πάμε τον Στοϊκο πίσω στη Θεσσαλονίκη. Μετά από δύο ώρες προσπάθειας με πολλαπλό βελονισμό κάθισε στον πάγκο, χωρίς πόνο, αλλά δεν έπαιξε, γιατί στην Ελλάδα θα ακολουθούσε παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όπου λίγες ημέρες αργότερα ήταν ο πρωταγωνιστής!
Παράδειγμα 3: Έρχεται από τη Νάουσα ένας άνδρας που δούλευε στη νηματουργία Βαρβαρέσου, όπου σήκωνε και βάρη. Το περιστατικό ήταν παραμελημένο με πέντε κήλες στη μέση, όσοι και οι δίσκοι. Χρησιμοποίησαν τότε οι ειδικοί γι’αυτόν τον αδόκιμο όρο «Σύνδρομο στενού σωλήνα». Φυσικά και έγινε καλά. Παρέμεινε στη δουλειά αρκετά ακόμα χρόνια μέχρι να πάρει σύνταξη. Ορκίζεται σήμερα στον βελονισμό, γιατί αυτός ξέρει πόσο υπέφερε. Πριν τους βελονισμούς ήταν ένα παραμελημένο και τραγικό περιστατικό.
Παράδειγμα 4: Νεαρός από το Μελισσοκομείο Καβάλας στα 19 έτη του υποβλήθηκε σε επέμβαση στο πέμπτο δίσκο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (Ο5/Ι1). Για κακή του τύχη δημιουργήθηκε στο κενό της επέμβασης, εσωτερικό χειλοειδές, δηλαδή χοντρή και σκληρή ουλή. Οι νευροχειρουργοί αρνήθηκαν να ξανακάνουν επέμβαση με το αιτιολογογικό πως θα μπορούσε να ξαναδημιουργηθεί η ίδια αντίδραση του ινώδους ιστού.
Στα 26 έτη του προσέρχεται σε εμάς ως σακάτης. Ψηλός, χοντρός, με κατάχρηση κορτιζόνης. Τον φέρνουν ξάπλα. Το πρόβλημα ήταν στη γιώτα 1 ρίζα, η οποία τριβόταν πάνω στον ουλώδη ιστό και τραυματιζόταν και έδινε ισχυρούς πόνους τόσο στη μέση, όσο και στο πόδι.
Θα έλεγε κανείς: «Κωνσταντινίδη, αυτό που κάνεις είναι αντιεπιστημονικό. Δεν πρόκειται να διώξεις τον ουλώδη ιστό». Και βέβαια δεν έφυγε ο ουλώδης ιστός, όμως καταφέραμε να αποσυμπιέσουμε την γιώτα 1 ρίζα. Πως; Με την επαναλειτουργία των μυϊκών ομάδων. Οι μύες φυσιολογικά κάνουν σύσπαση και διαστολή. Καταφέραμε να λύσουμε το γόρδιο δεσμό και να διώξουμε τη μόνιμη σύσπαση κάποιων μυϊκών ομάδων. Η σύσπαση αυτή έφερνε σε στενή επαφή τη γιώτα 1 ρίζα με τον ουλώδη ιστό. Με τη μόνιμη επίλυση του συνεχούς χρόνιου σπασμού των πέριξ μυϊκών ομάδων η γιώτα 1 ρίζα του ισχιακού νεύρου απελευθερώθηκε και δεν ακουμπούσε πλέον στη σκληρή επιφάνεια του χειλοειδούς. Αυτό λέγεται «φυσική αποσυμπίεση νεύρου».
Το μισό βάρος του σώματος με τον σκελετό, στηρίζεται πάνω στο σκελετό και το άλλο μισό στον μυϊκό ιστό. Η απραξία, ο καναπές, το υπέρβαρος η κακή στάση του σώματος, οι μπόσκες κινήσεις και άλλοι παράμετροι, οδηγούν σε χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την αγαστή συνεργασία εδώ του τετραγώνου οσφυϊκού μυός με τον σκελετό της περιοχής, μέσω των καταφύσεών του, από την έσω πλευρά, επί της σπονδυλικής στήλης, αλλά και κάτω, επί του λαγονίου τόξου και πάνω, επί της συστοίχου 12ης πλευράς. Χωρίς καλό μυϊκό σύστημα δεν υπάρχει καλή υγεία.
Ο ασθενής ήταν βουβό περιστατικό. Μέχρι την 11η συνεδρία δεν ανταποκρινόταν, δηλαδή ήταν περιστατικό αργής ανταπόκρισης. Μετά άρχισε η βελτίωση. Τελειώσαμε Οκτώβριο, κάνοντας είκοσι συνεδρίες. Ήλθε ακόμα μόνο άλλες δύο φορές ως συντήρηση. Πέρασαν πέντε έτη και με στέλνει τον υπερεργολάβο του για ψύξη. Δούλευε τότε στην κατασκευή της Εγνατίας οδού στις κακοτεχνίες της απορροής νερού, στην περιοχή δυτικά της Καβάλας. Χρησιμοποιούσε κομπρεσέρ για το σπάσιμο του μπετόν. Παρόλο τους ισχυρούς κραδασμούς δεν υποτροπίασε!
Χωρίς καλές αρθρώσεις η ποιότητα ζωής μειώνεται. Δεν μπορείς να περπατήσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά τα σπλάγχνα σου και αυξάνεις τον κίνδυνο ζωής. Γι’αυτό φρόντισέ τες!
Β1: Περιαρθρίτιδα ώμου
Β2: Επικονδυλίτιδα
Β3: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Β4: Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων χεριών
Β5: Οστεοαρθρίτιδα κατ’ ισχίον άρθρωσης
Β6: Οστεοαρθρίτιδα γονάτων
Β7: Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων ποδιών
Στο άνω άκρο είναι οι αρθρώσεις του ώμου, του αγκώνα, του καρπού και οι μετακαρποφαλαγγικές και οι φαλαγγοφαλαγγικές αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού.
Στο κάτω άκρο είναι οι αρθρώσεις της κατ’ ισχίον αρθρώσεως, του γόνατος, της ποδοκνημικής άρθρωσης και οι μεταταρσοφαλαγγικές και οι φαλαγγοφαλαγγικές αρθρώσεις των δακτύλων του ποδιού.
Οι αρθρώσεις αυτές είναι τόσο σημαντικές, όσο και η σπονδυλική στήλη. Των άνω άκρων, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας. Των κάτω άκρων, γιατί σηκώνουν το βάρος όλου του κορμού και της κεφαλής και έχουν να κάνουν με την μετακίνησή μας. Επίσης όταν πάσχουν αυτές, μειώνεται η δυναμική στατικότητα της σπονδυλικής στήλης και αρχίζουν τα προβλήματα και σ’αυτή. Τέλος χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι συγκράτησης των εσωτερικών οργάνων και μειώνεται η αυτονομία της λειτουργίας αυτών.
Όπως στο ζωικό βασίλειο, τα αρπακτικά κατασπαράσσουν πιο εύκολα τα τραυματισμένα και ανάπηρα φυτοφάγα ζώα, έτσι και στον άνθρωπο η μειονεκτικότητα της κίνησης δημιουργεί συνθήκες αλλοτρίωσης της ζωής. Ενός προβλήματος υγείας μύρια έπονται.
Γνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, όσοι από εμάς τους υπηρέτες της υγείας, έχουμε τη συναίσθηση της ευθύνης, δίνουμε καθημερινές μάχες για την υγεία και την αποκατάσταση, προς όφελος των πασχόντων και την ευτυχία αυτών. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτό προασπιζόμαστε.
Τα προβλήματα του ώμου διακρίνονται σε οξέα και χρόνια. Η οξεία κατάσταση αντιμετωπίζεται εύκολα με 1-3 συνεδρίες. Η υποξεία κατάσταση χρειάζεται 3-6 συνεδρίες. Η χρόνια κατάσταση τέλος αντιμετωπίζεται με ένα σύνολο πολλών συνεδριών που συνήθως είναι είκοσι. Βέβαια αυτές οι συνεδρίες γίνονται μέσα σε πολλούς μήνες, στην αρχή πυκνά και αργότερα αραιά.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Ο ασθενής δεν ξέρει που να βάλει το χέρι του για να μην πονάει. Συγχρόνως έχουμε σημαντικό περιορισμό των ενεργητικών και των παθητικών κινήσεων της άρθρωσης του ώμου.
Τα ακτινολογικά ευρήματα δεν είναι πάντοτε εμφανή. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε επασβεστώσεις, ενώ σε άλλες όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ρευματικής νόσου, ενώ σε άλλες μπορεί να έχουμε και μερική ρήξη συνδέσμων. Από την άλλη η βελονιστική διαγνωστική του ώμου διακρίνει τρεις εστίες διαταραχής, ανάλογα με το ζευγάρι της μεσημβριακής διαταραχής, την εντόπιση του πόνου και την κατεύθυνση του περιορισμού της κίνησης του άνω άκρου. Εμείς χρησιμοποιούμε όλες τις μορφές διάγνωσης και διαφοροδιάγνωσης και αναδιπλώνουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας, αναλόγως.
Ο ώμος, ως λειτουργικό όργανο μπορεί να μην είναι εύκολα ιάσιμο, αλλά τελικώς υπακούει στη μεθοδολογία μας, γιατί εμείς έχουμε σύμμαχο τις ίδιες τις δυνάμεις αυτοθεραπείας του οργανισμού.
Ο ασθενής γνωρίζει, ότι είναι καλά, όταν δεν πονάει πλέον, ούτε αυτόματα, ούτε με την κίνηση και δεν υπάρχουν στοιχεία περιορισμού των φυσιολογικών κινήσεων της άρθρωσης του ώμου.
Εκτός από τις περιπτώσεις που περιορίζονται στον ώμο ή και στους δύο ώμους, έχουμε και εκείνες τις περιπτώσεις που συμμετέχει ενεργά και ο αυχένας. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση που ο πόνος και άλλα συμπτώματα επεκτείνονται και στο μπράτσο με έντονο πόνο στη μεσότητα αυτού. Τέλος αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που ο πόνος φτάνει ή ξεπερνά και τον αγκώνα με επίκεντρο τον έξω επικόνδυλο.
Επομένως κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ανάλογα με την κλινική εικόνα που τον διακρίνει και η θεραπεία μας ξεπερνά τα όρια ενός θεραπευτικού πρωτοκόλλου και γίνεται ευέλικτη και εξατομικευμένη. Τα καλά αποτελέσματα κρίνονται στις λεπτομέρειες και έρχονται όταν ενσωματώνουμε όλο το είναι μας στην πάσχουσα περιοχή. Με λίγα λόγια η θεραπεία δεν είναι αυτονόητη, δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με γνώση, προσοχή, επιδεξιότητα, επιμονή στις λεπτομέρειες και την αποδοχή, πως δεν έχουμε να κάνουμε με νόσους και παθήσεις, αλλά κυρίως με διαφορετικούς ασθενείς, που χρήζουν εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Η πάθηση ορίζει το θεραπευτικό πλαίσιο, αλλά ο ασθενής προσδιορίζει που πρέπει να επικεντρωθεί η θεραπεία.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τον έξω επικόνδυλο του αγκώνα και λίγες τον έσω. Ο πόνος είναι ισχυρότατος σε μία περιοχή μεταξύ της πτυχής του αγκώνα και του κονδύλου, έκτασης 4,5 x 4,5cm, αλλά επεκτείνεται πολλές φορές και στον πήχη ή αντιβράχιο.
Πολλοί γνωρίζουν την πάθηση ως tennis Elbow (αγγλ.) ή Tennis ellenbogen (γερμ.), δηλαδή νόσο των τενιστών. Φυσικά εμφανίζεται και σ’ όλους εκείνους που καταπονούν το χέρι τους με χειρονακτικές εργασίες και κυρίως εμφανίζεται σε εκείνους, που έχουν την τάση να υπερεκτείνουν τον πήχη,τον καρπό και τα δάκτυλα και να τραυματίζουν τον αγκώνα τους.
Οι βελονιστές γνωρίζοντας καλά τις μεσημβριακές διαταραχές και την τοπογραφία των μεσημβρινών, επιλέγουν τα σωστά κοντινά και μακρινά σημεία βελονισμού. Επίσης γνωρίζοντας τα μικροσυστήματα της αντανακλαστοθεραπείας, καθώς και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καινοτομούν στον τομέα αυτό.
Η πράξη πολλών δεκαετιών και η διδαχή της μεθόδου στους άλλους γιατρούς, μας δίνει τη δυνατότητα να μιλάμε με απόλυτη βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεθόδου μας. Απλά τα οξέα περιστατικά θέλουν ελάχιστες θεραπείες, γιατί γίνονται εύκολα καλά, ενώ τα χρόνια χρειάζονται πολλές συνεδρίες σε βάθος χρόνου, αλλά τα αποτελέσματα είναι τελικώς μόνιμα.
Γιατί λοιπόν υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ οξέων και χρόνιων περιστατικών;
Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου του οργανισμού μας, δηλαδή στον φωτονιακό βιοεπεξεργαστή μας! Στα οξέα περιστατικά δεν προλαβαίνει ο εγκέφαλος να αποτυπώσει την εγγραφή της διαταραχής ή αυτή είναι ελλιπής, ενώ στα χρόνια περιστατικά γίνεται παγίωση της καταγραφής και ενσωμάτωσής της, ως μόνιμης βλάβης! Γι’ αυτό οι χρόνιες καταστάσεις χρειάζονται και πολλές συνεδρίες και χρειάζεται να είναι αυτές μεγάλης προσπάθειας.
Το πλεονέκτημα του βελονισμού είναι πως θεραπεύονται ταυτόχρονα πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, διαφορετικών θέσεων ή και άλλων παθήσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ο βελονισμός είναι μία άριστη μέθοδος θεραπείας, είτε αφορά μυοσκελετικές παθήσεις της επιφάνειας του σώματος, είτε αφορά παθήσεις σπλάγχνων, κυρίως λειτουργικού τύπου.
Τα αποτελέσματα του βελονισμού οφείλονται στην άμεση συνεργασία του εγκεφάλου, ο οποίος μαθαίνει και ξεμαθαίνει. Τα χρόνια προβλήματα του ανθρώπου έχουν ισχυρές καταγραφές στον εγκέφαλο και αν δεν σβήσουν αυτές, υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψει η συμπτωματολογία.
Αν εξαιρέσουμε την έγκλειστη και αναλλοίωτη ενέργεια, δηλαδή το θεϊκό δώρο, που τη λέμε ψυχή και που αποτελεί κομμάτι της αγάπης του Υπέρτατου Όντος, εδώ στη γη, έχουμε τον εγκέφαλο, δηλαδή το υπέρτατο όργανο υψηλών κραδασμών, που οι νοητικές χορδές του φτάνουν παντού στο σύμπαν. Απόδειξη το τελευταίο λαμπρό μυαλό, ο Στίβεν Χόκινγκ, που σε ένα άτονο σώμα λειτουργούσε μία αναβλύζουσα πηγή γνώσης, που ξεπερνούσε τον υλικό κόσμο. Το μόνο λάθος του ήταν που ασχολήθηκε μόνο με τη φυσική και την αστροφυσική, δηλαδή με το παιχνίδι μεταξύ της ύλης και της ενέργειας του σύμπαντος κόσμου, αλλά όχι με το ΛΟΓΟ της δημιουργίας αυτών. ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΘΕΟ.
Ο άνθρωπος κοιτά τα αστέρια σε αντίθεση με τα ζώα που κοιτούν τη γη στο ενστικτώδες επίπεδο. Ο άνθρωπος πρέπει όμως να μάθει, ότι πέραν από τα αστέρια και το σύμπαν πως υπάρχει το ακατανόητο, το οποίο προορίζεται κάποια στιγμή να διεμβολίσει για να φτάσει κεντρομόλα στην αρχή των ΠΑΝΤΩΝ, στο ΘΕΙΟΝ και να ενωθεί με την πεμπτουσία αυτού. Η οντότητα που κατέκτησε τη γη, όσο παραμένει στο παιχνίδι της ύλης και της ενέργειας και ακόμα χειρότερα στην επιφάνεια των πραγμάτων και της συμπαγούς ύλης, αδυνατεί να καταλάβει πόσο ευλογημένο ον είναι και γιατί προορίζεται.
Ένας λοιπόν ιατρός ψυχών και σωμάτων, που γνωρίζει καλά τη διττή φύση του ανθρώπου, την υπερφύση αυτού, τους μηχανισμούς αυτοίασης και τα πλαίσια της βιοκυβερνητικής επιστήμης, κάθε απτό πρόβλημα υγείας, όσο μικρό και να φαίνεται, το βλέπει και το αντιμετωπίζει σε όλες τις διαστάσεις του, δηλαδή πολυεπίπεδα. Μόνο έτσι μπορεί, χωρίς φυγοπονία, να αποτελέσει μοχλό επίλυσης καθημερινών προβλημάτων υγείας. Είναι αγνώμονες όσοι δεν εξαντλούν την τέχνη και την επιστήμη που τους χαρίστηκε. Τέλος η κατάθεση ψυχής είναι καθήκον κάθε ιατρού θεραπευτού, αφού ο πάσχων αφήνεται στα χέρια αυτού. Όσοι θεωρούν αυτή τη θέση βλακεία, είτε είναι υποκριτές, είτε οι ίδιοι είναι κουτοπόνηροι και βλάκες! Η αυτοβελτίωση είναι αρετή, ενώ η έλλειψη στόχων και η κατάπτωση είναι καταστροφή. Το ίδιο συμβαίνει και στην υγεία, αφού σου δίδεται η δυνατότητα να διαλέξεις το δρόμο που θέλεις να πάρεις!
Από το αυχενικό νευρικό πλέγμα, ένα υποσταθμό ενέργειας του νωτιαίου μυελού, ξεκινούν τρία νεύρα ,το κερκιδικό, το μέσο και το ωλένιο. Αυτά διατρέχουν όλο το άνω άκρο και μέσω του καρπού φτάνουν στα ακροτελεύτια τμήματα των δακτύλων. Για να προστατευτούν αυτά τα νεύρα και κυρίως το μέσο νεύρο, υπάρχει μία σήραγγα, σαν τούνελ, από συνδετικό ιστό στον καρπό. Όταν ο άνθρωπος κάνει υπερεκτάσεις, μπορούν τα νεύρα να ακουμπήσουν πάνω στον σωλήνα προστασίας. Τόσο οι τραυματικές υπερεκτάσεις ή υπερκάμψεις, όσο και ο χρόνος που οξειδώνει τα πάντα, φθείρουν τα τοιχώματα αυτού του τούνελ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πληγώνεται με τον καιρό το περίβλημα, δηλαδή το έλυτρο προστασίας των νεύρων και σε κάποια άτομα να δημιουργούνται μικροσκοπικές τρυπούλες. Αυτές γίνονται αιτία απώλειας ενέργειας από τα συγκεκριμένα νεύρα και ακολουθεί αυτού του γεγονότος έντονη συμπτωματολογία. Ο πόνος είναι αυξανόμενος, ο οποίος χειροτερεύει με το γράψιμο ή με τη χρήση του πληκτρολογίου των Η/Υ ή τέλος με χειρονακτικές εργασίες.
Πέραν του πόνου, έχουμε και άλλα συμπτώματα, όπως τσούξιμο, απώλεια δύναμης των δακτύλων, μούδιασμα, που αναγκάζει τον πάσχοντα να τινάζει το χέρι, ως ένα ρούχο.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Στόχος του βελονισμού είναι να σταματήσει ο πόνος, να φύγει η φλεγμονή, το μούδιασμα και η αίσθηση του πρηξίματος. Παράλληλα ζητούμε από τον ασθενή να ξεκουράσει το χέρι του ή τουλάχιστον να φορά ένα ειδικό υφασμάτινο στήριγμα περιορισμού της κίνησης, ώστε να σταματήσουμε τον καθημερινό τραυματισμό των νεύρων.
Επειδή ο βελονισμός αυξάνει και τη μικροκυκλοφορία τοπικά, γρήγορα οι χρήσιμες ουσίες και οι μηχανισμοί αυτοίασης θεραπεύουν τα έλυτρα των νεύρων και τους άλλους συμμετέχοντες ιστούς. Θυμηθείτε πως ο εγκέφαλος θεραπεύει, ο βελονισμός είναι το μέσον.
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ
Δεν πρέπει κάποιος να κάνει το λάθος και να πιστέψει, ότι βάζουμε μόνο βελόνες στα πάσχοντα δάκτυλα. Ξεκινάμε από τον αυχένα τοποθετώντας βελόνες σ’ αυτόν και συνεχίζουμε να βάζουμε λεπτές βελόνες σε σημαντικά ενεργειακά κέντρα στο άνω άκρο. Στα δάκτυλα βάζουμε βελόνες στις μεσοδακτύλιες πτυχές, ενώ στις φαλαγγοφαλαγικές αρθρώσεις, προτιμούμε τη μέθοδο «τρυπώ και φεύγω», αφήνοντας ελάχιστες βελόνες σε πάσχοντα σημεία φλεγμονής με πρήξιμο ή σε έκδηλα σημεία εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.
Επομένως χρησιμοποιούμε στα χέρια κλασικά σημεία, αλλά και extra* σημεία βελονισμού. Η ίδια στρατηγική ακολουθείται, είτε πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα (παραμορφωτική αρθρίτιδα), είτε πρόκειται για ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα.
Ο βελονισμός έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με LASER αποκατάστασης και διερευνητική ηλεκτροδιέγερση.
Για να καταλάβετε τη σοβαρότητα του πράγματος, ρωτήστε όσους δεν μπορούν να πιάσουν ένα ποτήρι νερό με τα δάκτυλά τους.*Τα κλασικά σημεία βελονισμού είναι τα αρχαία κινεζικά σημεία, ενώ τα extra είναι αυτά που ανακαλύφθηκαν μέσα στον 20ο αιώνα σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία.
Επιβλητέα, μετά την απλή ακτινογραφία λεκάνης, η μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό υλικό. Αν το σκιαγραφικό υλικό καταδυθεί εντός του μηριαίου οστού, τότε προτείνουμε άμεση αλλαγή κεφαλής, γιατί είμαστε μπροστά σε οστεονέκρωση. Άλλωστε αυτό το άτομο το φωνάζει από μακριά, γιατί βογγά από πόνο, κάθε φορά που το αυτοκίνητο πέφτει σε μία λακκούβα του οδοστρώματος, δηλαδή ενοχλείται σφόδρα σε κάθε αναπάντεχο ταρακούνημα.
Τα άτομα που προσέρχονται σε εμάς υποφέρουν ταυτόχρονα στη μέση, στο ισχίον και στο γόνατο ή στα γόνατα.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Να σταματήσει ο πόνος και να αυξηθεί η κινητικότητα της άρθρωσης. Με σωστή επιλογή περιστατικών έχουμε καλά αποτελέσματα. Ελάτε σε ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης με όλα τα εργαστηριακά σας, καινούρια και παλιά.
Τα γόνατα μαζί με την οσφύ είναι οι κύριες ενασχολήσεις μας στον τομέα των μυοσκελετικών παθήσεων. Τα περιστατικά που χειρουργήθηκαν και πήγαν καλά δεν τα βλέπουμε εμείς. Σε εμάς προσέρχονται όσοι είχαν μία μερικώς αποτυχημένη επέμβαση ή πέρασε η ηλικία τους ή αρνήθηκε ο αναισθησιολόγος να δώσει νάρκωση, λόγω προβλημάτων καρδίας ή φοβήθηκαν την εγχείρηση ή τέλος είδαν κάποια άτομα που έγιναν καλά σε εμάς και θέλουν να αντιμετωπίσουν πολλά ορθοπαιδικά προβλήματα μαζί. Οι πιο πολλοί ασθενείς έχουν ήδη ένα γόνατο χειρουργημένο (αρθροπλαστική γόνατος), το οποίο εξακολουθεί να πονάει σε κάποια σημεία και έρχονται τώρα για το άλλο. Το τελευταίο το επιδείνωσαν, γιατί το πατούσαν περισσότερο και συνήθως άτσαλα. Όλοι αυτοί προσέρχονται ταυτόχρονα και για τη μέση τους, αφού η κίνησή τους άλλαξε τα τελευταία έτη και τα προβλήματα της μέσης επιδεινώθηκαν. Άλλοι έχουν μόνο οστεοαρθρίτιδα με μερική ή μεγάλη δυσκαμψία, κάποιοι έχουν έντονη φλεγμονή και συσσώρευση αντιδραστικού υγρού, αρκετοί νεότεροι πάσχουν από ρήξη μηνίσκου και ήδη είχαν υποβληθεί σε επέμβαση μία – δύο φορές και τέλος κάποιοι άλλοι έχουν μερική ρήξη χιαστού συνδέσμου, κτλ.
Τι επιδιώκουμε με τον βελονισμό;
Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τον πόνο και να αυξήσουμε την κινητική λειτουργία του γόνατος ή των γονάτων. Συνήθως τα γόνατα υπακούουν γρήγορα, κυρίως οι φλεγμονώδεις καταστάσεις. Είτε το ζητήσει ο ασθενής, είτε όχι, εμείς συμπεριλαμβάνουμε στη θεραπεία και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, γιατί πάνε μαζί. Όταν χαλάει το ένα, ως ντόμινο χαλάει και το άλλο.
Εάν ο ασθενής είναι υπέρβαρος, συστήνουμε και απώλεια κιλών, γιατί αυτή η κατεστραμμένη σπονδυλική στήλη και αυτά τα γόνατα πλέον μπορούν να σηκώσουν μόνο ελάχιστο βάρος σώματος.
Είναι ανόητο να ξέρει κανείς, πως υπάρχει ο βελονισμός και να μη δοκιμάσει την άριστη αυτή μεθοδολογία για την αποκατάσταση της υγείας του.
Γι’αυτό ελάτε με όλες οι ακτινογραφίες για να σας συμβουλεύσουμε, αν είστε για εμάς ή για επέμβαση.
Ο πόνος και η ακινησία δημιουργούν ατροφία μυών και αναπηρία και αυτή με τη σειρά της, μειώνει το προσδόκιμο χρόνο ζωής. Ο βελονισμός είναι σωτήριος για εσάς. Η κίνηση χωρίς προβλήματα είναι ζωή. Τα σπουδαία σπλάγχνα μας, που μας κρατούν υγιείς εδώ στη γη, έχουν στηρίγματα. Λόγω ακινησίας χαλαρώνουν αυτοί οι σύνδεσμοι και η φυσιολογική λειτουργία των ζωτικών οργάνων διαταράσσεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση ή την επιδείνωση εσωτερικών παθήσεων. Προστατέψτε λοιπόν την υγεία σας, διορθώνοντας οποιοδήποτε πρόβλημα μειώνει την κίνησή σας.
Όλο το σώμα στηρίζεται πάνω στην ποδοκνημική άρθρωση, στην πτέρνα, στα μετατάρσια και τις φάλαγγες των δακτύλων.
Όπως είναι φυσικό συχνά υπάρχουν μικροτραυματισμοί και με τον καιρό αναπτύσσεται εκφυλιστική νόσος στα οστά. Επίσης εμφανίζονται μη ειδικές φλεγμονές, αλλά και ειδικές, όπως ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα οφειλόμενη σε αυξημένες τιμές ουρικού οξέος, κτλ.
Επίσης οι αθλητές μπορεί να πάθουν διαστρέμματα της ποδοκνημικής άρθρωσης, όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, αν παραπατήσουν και τους γυρίσει το πόδι.
Μερικοί έχουν επίσης πόνο κάτω από την πτέρνα. Το εάν έχουν άκανθα, σαν ένα αγκάθι τριανταφυλλιάς ή όχι, διαγιγνώσκεται με μία απλή ακτινογραφία.
Τι επιδιώκουμε με τον ιατρικό βελονισμό;
Στόχος του βελονισμού είναι να πάρουμε τους πόνους, να διώξουμε το τυχόν οίδημα και τη φλεγμονή, να σταματήσουμε την εκφυλιστική πορεία της οστεοαρθρίτιδας και γενικά να γίνονται και πάλι όλες οι κινήσεις του ποδιού, χωρίς πόνο και άλλα συμπτώματα.
Τα προβλήματα του ποδιού θεραπεύονται παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη μυοσκελετική διαταραχή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ιατρικού βελονισμού, δηλαδή μπορεί αυτός να θεραπεύει ταυτόχρονα πολλά προβλήματα με ελάχιστες εξαιρέσεις.